• Två uppsatser om hållbarhet fick första GUSTA-priset

[2019-11-20] Göteborgs universitets hållbarhetspris för studentuppsatser - GUSTA - delades ut för första gången på hållbarhetsveckan Act Sustainables finaldag. GUSTA-priset ges till uppsatser inom ämnen som relaterar till hållbar utveckling. Priset 2019 gick till Ryan Davis vid statsvetenskapliga institutionen och Sandra Sternad Fackel vid institutionen för globala studier.

• Tonläget varierar när celler kommunicerar

[2019-11-21] Hur celler kommunicerar är fokus för en ny avhandling från Göteborgs universitet. - Genom att studera celler från däggdjur samt bananflugans nervceller har vi fått en bättre förståelse för hur celler kommunicerar, säger avhandlingens författare, Anna Larsson.

• Mobillåda årets julklapp

[2019-11-20] Idag meddelade branchorganisationen HUI Research att mobillådan är årets julklapp. Nanna Gillberg, forskare på Göteborgs universitet, är inte förvånad att en "parkeringsplats för mobiler" utses.

• Algodling på västkusten - ett miljövänligt vattenbruk

[2019-11-20] Det finns ett växande intresse för vattenbruk och odling av makroalger. I en ny avhandling undersöks de bästa förhållanden för att hållbart kunna odla brunalgen sockertare.

• Framgångsrik studie i Bangladesh av svensk diarrévaccinkandidat

[2019-11-20] I The Lancet Infectious Disease rapporteras nu positiva resultat från en studie där spädbarn och små barn som fick Etvax, en svensk vaccinkandidat i drickform, visat oväntat starkt immunsvar mot etec-bakterier. Etec är en mycket vanlig orsak till diarré hos barn.