• Stabilt för morgontidningen i skiftet till digitala plattformar

[2019-05-24] Den nedåtgående trend som präglat läsningen av morgontidningar i Sverige under många år har stannat av. Nu väljer allt fler istället att ta del av morgontidningarnas digitala utgåvor. Uppsvinget för digitala plattformar syns också för både tv och radio där streamingtjänster och poddar ökar snabbt. Det visar 2018 års Mediebarometer, genomförd av Nordicom vid Göteborgs universitet.

• Arkitekttävling för nytt universitetsbibliotek

[2019-05-23] Universitetsbiblioteket behöver nya lokaler för att fortsatt utveckla en modern biblioteksverksamhet och skapa en kreativ fysisk mötesplats för akademi och samhälle. För att möta det behovet och samtidigt ta vara på den unika platsen mitt i staden startar Akademiska Hus nu en arkitekttävling för en ny biblioteksbyggnad i universitetsområdet Näckrosen.

• Hur idéer tolkas kan ha betydelse vid omorganisationer i offentlig sektor

[2019-05-23] Jakten på det bästa sättet att leda, styra och organisera offentliga verksamheter pågår ständigt, och olika idéer anammas i olika tid. Att vissa av dem blir framgångsrika och andra inte har att göra med hur de tolkas på den plats de introduceras. Det visar en ny avhandling från Förvaltningshögskolan.

• Unga idrottare kan behöva årslång paus efter korsbandsoperation

[2019-05-23] Nu förespråkas minst ett års rehab, och noggranna tester, innan unga personer återupptar knäkrävande idrott efter korsbandsoperation. Forskning visar att de som börjar idrotta igen relativt snabbt efter operation har kraftigt förhöjd risk för efterföljande korsbandsskador.

• Giftig klängmanet en ovälkommen gäst på västkusten

[2019-05-22] Förra sommaren kom flera rapporter från badgäster på västkusten om en ny sorts manet som de badande hade bränt sig på. Nu har maneten identifierats av forskare vid Göteborgs universitet.