Buskar mer expansiva än träd

Nyhet: 2016-09-05

Buskar har större spridning i naturen och på jorden än träd. Nu finns en ny studie som förklarar varför buskarna är så framgångsrika globalt. Buskarnas många stammar är nyckeln till förståelsen. De ökar både tillväxten och överlevnaden jämfört med träd, enligt forskargruppen bakom studien.

Buskar med blommor och bär är populära i våra trädgårdar och parker, och i naturen har de en avsevärt större global utbredning än träd – de finns på minst 40 procent av jordens landyta, medan träd bara finns på 28 procent av landytan. Ändå har få försökt förstå busken som växtform.

Buskar har fördel av många stammar

Nu har Frank Götmark, Elin Götmark och Anna Jensen, forskare vid Göteborgs universitet, Chalmers respektive Linnéuniversitetet, funnit goda skäl till varför buskar är så framgångsrika på jorden.

Forskarnas teoretiska modell visar att buskar, som ju är uppdelade på flera stammar än träd, har en större total tvärsnittsarea vid basen än träden (när de har samma vedvolym ovan mark).

Detta ger en tillväxtfördel för små buskar jämfört med små träd, eftersom buskarna snabbare kan transportera vatten och näring till blad, fotosyntes och tillväxt. Tillgängliga studier i naturen stödjer forskarnas modell.

Bildar fortare grenar och blad

Buskar har också större barkyta, där knoppar anläggs för att bilda grenar. De kan då snabbare bilda blad och krona, vilket ger en extra fördel i tillväxten jämfört med ett träd, som måste satsa på sin enda stam för höjdtillväxt.

Träd har andra fördelar istället, de blir stora och kan beskugga buskarna, enligt forskarna. Men buskarnas goda tillväxt och lägre höjd innebär att de kan blomma tidigare under uppväxten, sätta frö och snabbare sprida sig till nya platser.

Om en stam går av, så klarar sig busken bättre än trädet, som bara har en stam att förlita sig på. Att vara lågväxt innebär också fördelar i blåsiga, kalla och torra miljöer, vilket förklarar att buskar även är vanliga växtformer i ökenartade och arktiska miljöer.

Forskarnas studie finns publicerad i Frontiers in Plant Sciences.

Länk till publicerad studie>>

Kontakt:

Frank Götmark, professor i ekologi vid Göteborgs universitet, 031-786 36 50, 070-230 93 15, frank.gotmark@bioenv.gu.se
Elin Götmark, universitetslektor vid Matematiska Vetenskaper, Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet, 070-67 87 423, elin@chalmers.se

Foto:
Forsythia, med blommor. (Wikipedia, Creative Commons.)
Bildtext: Busken Forsythia, som pryder många trädgårdar i landet, har god nytta av sina många stammar.

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

• Fler cancerfall kan upptäckas tidigt på vårdcentral

[2018-04-19] Betydligt fler misstänkta cancerfall än i dag kan identifieras tidigt inom primärvården. Dels utifrån symptom - men också patienternas besöksstatistik på vårdcentralen, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

• Stort intresse för patientmålningar på Lillhagen

[2018-04-18] Ett par hundra personer stod på reservlistan och det var fullbokat långt före visningen av målningarna i Lillhagens kulvertar den 16 april. Målningarna gjordes av patienter i slutet av 1970-talet och fram till början på 1990-talet, innan den psykiatriska vården vid Lillhagen avvecklades. De konstnärliga patienterna gick under benämningen Lillhagenmålarna.

• Förskolebarn skapar egna normer utan vuxnas insyn

[2018-04-18] I förskolans uppdrag ingår moralisk fostran av barn utifrån samhällets demokratiska värderingar. De vuxna har ansvar för att skapa normer och regler i barngruppen. Men barnen skapar egna normer som ibland skiljer sig från de vuxnas moral, något som ofta går de vuxna förbi. Det visar en aktuell avhandling vid Göteborgs universitet.

• Svårt att kombinera extremsport med ett jämställt familjeliv

[2018-04-17] Extremidrottande inom triathlon innebär stora påfrestningar på de idrottandes familjeliv. Trots ambitioner om att leva jämställt landar det oftast i mycket könsstereotypa lösningar där det främst är de manliga idrottarnas karriär som premieras framför kvinnornas. Det framgår av forskning vid Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet.

• Museer visar upp föråldrad bild av islam

[2018-04-16] Europas museer ska verka för kulturell förståelse - men när det gäller islam är det en ålderdomlig bild som visas. Utställningarna ser ut som på 50-talet, framgår av ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet.