Cecilia Uddén och Michael Rowlands nya hedersdoktorer

Nyhet: 2014-05-15

Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén och Michael Rowlands, professor emeritus i antropologi och arkeologi vid University College London, har utsetts till hedersdoktorer vid Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet.

Cecilia Uddén. Foto: Mattias Ahlm.Humanistisk verksamhet erbjuder en större förståelse för vår verklighet och vilka vi är. Just de orden passar utmärkt in på Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén. Genom sina reportage från Mellanöstern lyckas hon förmedla en förståelse för andra människors liv och verklighet, både i deras utsatthet och desperation, men också i deras glädje och lycka. Hon har en vidunderlig förmåga att få lyssnaren att känna sig närvarande och delaktig i den vardag hon skildrar i sina reportage – en delaktighet som skapar en större förståelse för de människor och kulturer som är föremål för hennes skildringar i sann humanistisk anda.

En stor orsak till att Cecilia Uddén lyckas förmedla sina upplevelser så levande och insiktsfullt går att spåra till hennes goda kännedom om arabvärlden och hennes utmärkta språkkunskaper. Genom att behärska arabiska kan hon lättare skapa en bra kontakt och få en bättre insikt i intervjupersonernas liv och berättelser. Tack vare sin goda stilistiska förmåga kan hon sedan med precision förmedla sina iakttagelser på svenska.

– Också i detta är Cecilia Uddén en sann humanist och en förebild för många av våra studenter som ägnar tid och vedermödor åt att försöka förstå andra människors betingelser, kulturer och villkor genom studier av olika humanistiska ämnen, säger dekanus Margareta Hallberg.

Michael Rowlands.Professor Michael Rowlands har under de senaste fem åren spelat en betydelsefull roll för utvecklingen av styrkeområdet Critical Heritage Studies, som syftar till att stärka och utveckla den tvärvetenskapliga och kritiska kulturarvsforskningen på Göteborgs universitet, i nära samarbete med utomakademiska institutioner och andra lärosäten nationellt och internationellt. Avgörande i det arbetet har varit hans unika sätt att integrera arkeologi, socialantropologi och kulturarv i ett nytt forskningsområde.

Michael Rowlands har bland annat jämfört olika synsätt när det gäller museer, bevarande och kulturhistoriska värden i Afrika, Europa och Kina. Under sin tid som gästprofessor vid Humanistiska fakulteten 2011–2012 inspirerade han kollegor genom föreläsningar och personlig handledning.

– Han bidrog också till att skapa teoretiska och tematiska referensramar mellan de fyra fakulteter som samarbetar inom Critical Heritage Studies, och hans kontakter med University College London har varit till stor hjälp i arbetet med att uppnå en högre internationell status för styrkeområdet, säger Margareta Hallberg.

Mer information:
Margareta Hallberg, telefon: 031-786 4865, e-post: margareta.hallberg@gu.se

031-786 10 68 / 0766-18 10 68

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se

• Ökad förståelse för flugans inbyggda kompass

[2019-07-18] Nu läggs ytterligare en pusselbit till att förstå hur djur kan orientera sig med hjälp av jordens magnetfält. I en studie, som publiceras i Science Advance, har forskare lyckats avbilda strukturförändringar i flugans inbyggda kompass.

• Anslag till forskning om adaptiv respons hos poliser som arbetar "undercover"

[2019-07-17] Erik Mac Giolla på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet och Simon Oleszkiewicz, numera vid University of Twente, är båda verksamma inom området rättspsykologi och har tilldelats anslag för ett forskningsprojekt som syftar till att utveckla ett mått för att utvärdera adaptivt beteende i polisiära sammanhang.

• Buller, vibrationer och ergonomi största farorna för sjömän

[2019-07-17] Buller, helkroppsvibrationer från skrovet och ergonomisk belastning är huvudsakliga arbetsmiljöproblem inom dagens svenska handelssjöfart. Det framgår av forskning där arbetsmiljöfaktorer, ohälsa och cancer bland sjömän studerats.

• Epilepsikirurgi - ju tidigare desto bättre visar övergripande studie

[2019-07-12] Den som har svårbehandlad epilepsi och får kirurgi tidigt har större chans att bli fri från anfall. Det visar en metastudie, där forskare vid Sahlgrenska akademin tillsammans med statliga SBU analyserat resultat från en rad tidigare studier. Slutsatsen blir att personer med svårbehandlad epilepsi bör få tillgång till epilepsikirurgisk utredning så snabbt som möjligt.

• Nya fynd om B-celler i tarmen viktigt för vaccinforskningen

[2019-07-03] I en studie, publicerad i Nature Communications, visar forskare vid Sahlgrenska akademin att B-celler som mognar ut till IgA-producerande plasmaceller i tarmen skiljer sig från andra B-celler, eftersom de har en särskild förmågan att reagera på innehållet i tarmen. Fynden har betydelse för den fortsatta utvecklingen av vaccin som tas via munnen och tas upp av slemhinnor.