Cecilia Uddén och Michael Rowlands nya hedersdoktorer

Nyhet: 2014-05-15

Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén och Michael Rowlands, professor emeritus i antropologi och arkeologi vid University College London, har utsetts till hedersdoktorer vid Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet.

Cecilia Uddén. Foto: Mattias Ahlm.Humanistisk verksamhet erbjuder en större förståelse för vår verklighet och vilka vi är. Just de orden passar utmärkt in på Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén. Genom sina reportage från Mellanöstern lyckas hon förmedla en förståelse för andra människors liv och verklighet, både i deras utsatthet och desperation, men också i deras glädje och lycka. Hon har en vidunderlig förmåga att få lyssnaren att känna sig närvarande och delaktig i den vardag hon skildrar i sina reportage – en delaktighet som skapar en större förståelse för de människor och kulturer som är föremål för hennes skildringar i sann humanistisk anda.

En stor orsak till att Cecilia Uddén lyckas förmedla sina upplevelser så levande och insiktsfullt går att spåra till hennes goda kännedom om arabvärlden och hennes utmärkta språkkunskaper. Genom att behärska arabiska kan hon lättare skapa en bra kontakt och få en bättre insikt i intervjupersonernas liv och berättelser. Tack vare sin goda stilistiska förmåga kan hon sedan med precision förmedla sina iakttagelser på svenska.

– Också i detta är Cecilia Uddén en sann humanist och en förebild för många av våra studenter som ägnar tid och vedermödor åt att försöka förstå andra människors betingelser, kulturer och villkor genom studier av olika humanistiska ämnen, säger dekanus Margareta Hallberg.

Michael Rowlands.Professor Michael Rowlands har under de senaste fem åren spelat en betydelsefull roll för utvecklingen av styrkeområdet Critical Heritage Studies, som syftar till att stärka och utveckla den tvärvetenskapliga och kritiska kulturarvsforskningen på Göteborgs universitet, i nära samarbete med utomakademiska institutioner och andra lärosäten nationellt och internationellt. Avgörande i det arbetet har varit hans unika sätt att integrera arkeologi, socialantropologi och kulturarv i ett nytt forskningsområde.

Michael Rowlands har bland annat jämfört olika synsätt när det gäller museer, bevarande och kulturhistoriska värden i Afrika, Europa och Kina. Under sin tid som gästprofessor vid Humanistiska fakulteten 2011–2012 inspirerade han kollegor genom föreläsningar och personlig handledning.

– Han bidrog också till att skapa teoretiska och tematiska referensramar mellan de fyra fakulteter som samarbetar inom Critical Heritage Studies, och hans kontakter med University College London har varit till stor hjälp i arbetet med att uppnå en högre internationell status för styrkeområdet, säger Margareta Hallberg.

Mer information:
Margareta Hallberg, telefon: 031-786 4865, e-post: margareta.hallberg@gu.se

031-786 10 68 / 0766-18 10 68

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se

• Samarbete på distans behöver underlättas

[2019-01-17] Med den nya digitala tekniken möts vi mer och mer på distans men också av hållbarhetsaspekter inför arbetsplatser distansmöten för att slippa resa till varandra. Hur kan vi via teknikens hjälp samarbeta bättre fast vi inte ser varandra? Ny forskning ska göra det lättare att koordinera samarbete på en delad teknisk arbetsyta.

• Tystnadskultur kring manlig sexhandel

[2019-01-14] Heterosexuell sexhandel väcker starka känslor och är föremål för samhällsinsatser. Den manliga sexhandeln däremot är dold och får lite utrymme inom socialt och polisiärt arbete. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Norska flyktingar förändrade den svenska flyktingpolitiken

[2019-01-14] En ny avhandling visar hur den svenska flyktingpolitiken successivt förändrades under andra världskriget. Den gick från att präglas av en stor restriktivitet i början av kriget, då ett stort antal norrmän och tyska desertörer avvisades och i många fall fördes till tyska koncentrationsläger eller norska läger, till att bli ett villkorslöst mottagande under de sista krigsåren.

• Upptäckt ifrågasätter modeller av cellytans organisation

[2019-01-14] Kroppens cellytor är som planeter - släta när man ser dem på håll men kuperade när man närmar sig. I en studie publicerad i Communications Biology beskrivs hittills okända konsekvenser av att data från cellytor normalt tolkas som om de inte hade någon topografi.

• Så kan styrmedel användas för att hantera de globala miljöproblemen

[2019-01-11] Globala miljöproblem kan hanteras med hjälp av styrmedel som koldioxidskatter, bygg- och tekniknormer och stöd till ny teknik, men frågan är komplex och flera miljöproblem måste adresseras samtidigt för att nå optimal effekt. Därför krävs också att olika forskningsområden samarbetar för att hitta lösningar. Detta framgår av en artikel publicerad i tidskriften Nature Sustainability.