Nobelpriset i fysik för upptäckt om neutriner

Nyhet: 2015-10-06

Takaaki Kajita och Arthur B McDonald får dela på 2015 års nobelpris i fysik. De två får priset för "avgörande insatser i experiment som avslöjat att neutriner byter identitet".

Takaaki Kajita och Arthur B McDonald får dela på årets fysikpris för upptäckten att neutriner har massa.

"Denna förvandlingskonst kräver att neutriner har massa. Upptäckten har ändrat vår förståelse av materiens innersta och kan visa sig avgörande för vår bild av universum", skriver Vetenskapsakademien.

De två har löst en gåta som fysiker brottats med länge, skriver Vetenskapsakademien. Upptäckten ledde till slutsatsen att neutriner, som länge ansågs masslösa, måste ha massa, om än väldigt liten. Avslöjandet beskrivs som "epokgörande för partikelfysiken".

− Det är en viktig upptäckt, även om den kanske inte tillhörde de som hade lägst odds. Inom mitt område astrofysik är upptäckten av betydelse när det gäller till exempel studier av solen och andra stjärnor, säger Maria Sundin vid institutionen för fysik, Göteborgs universitet.

Neutrinerna är, efter ljuspartiklar, de talrikaste partiklarna i universum och jorden bombarderas ständigt av dem. De skapas bland annat i kärnreaktioner i solens inre samt i reaktioner mellan kosmisk strålning och jordens atmosfär.

Det är en partikel som växelverkar oerhört svagt. Det gör att den får en särställning inom elementarpartikelfysiken. Kunskapen om hur neutrinerna fungerar kan förändra vår bild av universum.

Fakta fysikpristagarna 2015
Arthur McDonald föddes år 1943 i Kanada. Fil dr 1969 vid California institute of technology. Professor emeritus vid Queens university, Kingston Kanada.
Takaaki Kajita, född 1959 i Japan. Han blev fil.dr 1986 vid University of Tokyo, Japan. Han är chef för Institute for Cosmic Ray Research och professor vid University of Tokyo, Kashiwa, Japan.

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

• En släkthistoria som rymmer både framgång och tragedier

[2019-09-23] Bland ättlingarna till historikern och diktaren Erik Gustaf Geijer finns många kända namn, som författarna Agnes von Krusenstjerna och David Lagercrantz. Men i släkten går inte bara begåvning i arv, utan också psykisk sjukdom. Litteraturprofessor Lars Lönnroth har skrivit en bok om sin släkt.

• Ny bok om digitaliseringen av medierna - en utmaning för demokratin

[2019-09-23] Att öka medie- och informationskunnigheten (MIK) bland medborgarna har blivit en alltmer angelägen demokratifråga. Professor Ulla Carlsson gör nedslag i forskningen, politiken och praktiken i en ny bok som lanseras i samband med en global UNESCO-konferens i Göteborg den 24¿25 september.

• GU initierar extern utredning avseende nya Skagerak

[2019-09-23] Byggandet av Göteborgs universitets nya forskningsfartyg Skagerak dras med stora förseningar. Rektor har därför initierat en extern utredning som ska lämna rekommendationer för hur situationen kan lösas.

• Mobilen har förändrat hur vi ser på social kompetens

[2019-09-19] Det pratas mycket i arbetslivet om betydelsen av social kompetens men innebörden i begreppet är inte lika tydligt. Nanna Gillberg forskar om hur digitalisering och medialisering påverkar normer, värderingar och det sociala klimatet. Hon ser en förskjutning av vad som menas med social kompetens.

• Filosofisk avhandling: "Vissa straff saknar moraliskt berättigande"

[2019-09-19] Kan någon förtjäna att straffas om vi saknar fri vilja? I en ny filosofisk avhandling argumenteras för att delar av rättssystemet saknar moraliskt berättigande.